Mediationprocedure

Uw aanvraag
Als u een aanvraag heeft gedaan via het contactformulier of terugbelverzoek, wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen. U en de andere partij worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Onderwerpen intakegesprek

  • kennismaking met de mediator

  • informatie over het mediationproces

  • de mediator toetst of mediation voor u het meest geschikte middel is

  • en of u bereid bent om samen naar een oplossing te zoeken

  • de kosten en de verdeling van de mediation

  • de (concept) mediationovereenkomst

Mediationprocedure
De mediation start met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Daarin zijn onder meer de spelregels van mediation opgenomen, wordt de vrijwilligheid en de vertrouwelijkheid benoemd en wordt genoemd wat de kosten bedragen. Het mediationproces bestaat uit gesprekken tussen u, de andere(n) partij en de mediator. U zit doorgaans samen aan tafel. De mediator is de neutrale en onafhankelijke proces- of gespreksleider. 

Ik zal als mediator zorgen dat iedereen zijn verhaal kan doen. Ik begeleid u en de andere deelnemer met het zoeken naar oplossingen die voor iedereen goed werken en acceptabel zijn. Als u samen oplossingen heeft gevonden, dan zet ik of u beiden deze op papier. Dat heet de vaststellingsovereenkomst. 

Zo'n 80% van de mediationtrajecten leidt binnen gemiddeld 3 tot 5 bijeenkomsten van circa 1,5 uur tot een succesvolle uitkomst. Lukt het niet om er via mediation uit te komen, dan kan de zaak altijd nog worden voorgelegd aan de rechter.